parallax background

Verlies en rouwtherapie.

Laagdrempelig en persoonlijk

Merk jij dat je niet weet hoe je verder kunt na een verlies dat je hebt ervaren, dat je snel uit balans bent, er de hele dag aan denkt of het juist wegstopt? Wil je het leven weer oppakken zonder eerst 'los' te hoeven laten? Je verlies koesteren zonder dat het je beheerst? Zodat het vertrouwen weer terugkomt en je het leven op den duur nieuwe richting kunt geven.

Je hoeft het niet alleen te doen.

IN DRIE STAPPEN MEER GRIP OP JE VERLIES
 
AANDACHT MAAKT HET BETER 

Verlies vraagt om (h)erkenning.


Een verlies gaat in de basis over het missen van iets of iemand dierbaars. Dat kan door een (aankomend) overlijden zijn, na een echtscheiding, door een psychische ziekte, bij verlies van werk of inkomen of verlies van lichaamsfuncties. Ook kan het gaan over verlies van toekomst of verwachtingen, doordat het leven anders gaat dan je had gehoopt.

Als je een verlies ervaart, dan vraagt dat om een zekere aanpassing van je voordat je het verlies kunt integreren. Dat gebeurt tijdens een rouwproces. Soms gaat dat rouwen niet helemaal vanzelf en kun je wat hulp gebruiken. In rouwtherapie besteden we aandacht aan wat er nodig is om (verder) te kunnen in het proces. Zodat je het verlies bij je kunt dragen zonder dat het je beheerst.


 

RESULTAAT NA VERLIES EN ROUWTHERAPIE

  • JE VOELT JE LICHTER
  • HET IS DUIDELIJK WELKE IMPACT HET VERLIES OP JE HEEFT EN WAAROM
  • JE KUNT ANDERS OMGAAN MET DE PIJN VAN HET VERLIES
  • JE WEET HOE HET ROUWPROCES IN DE BASIS VERLOOPT
  • JE WEET WAAR JE STAAT IN HET ROUWPROCES
  • JE KUNT VERDER MET HET INTEGREREN VAN HET VERLIES
  • JE HEBT HET VERTROUWEN DAT JE HET KUNT DRAGEN
WE DRAGEN ALLEMAAL ONZE  VERLIEZEN

Dit is mijn verlies.


Zoals de meeste mensen heb ook ik meerdere verliessituaties ervaren. Voor mij was de meest impactvolle, die van mijn eerste dochter. Ze kwam onverwacht te vroeg ter wereld en overleed bij de geboorte. Terugkijkend, is dit het moment dat alles voor mij veranderde. Niet direct, want het duurde nog enkele jaren voordat ik een volgende stap in het rouwproces kon zetten. Pas nadat ik me realiseerde welke verandering gevraagd was, kon ik verder.

Inmiddels ben ik meer dan tien jaar verder en voel ik me dankbaar. Iets dat ik destijds nooit gedacht had te kunnen zeggen. Want ook al heb ik mijn dochter niet leren kennen, haar korte bestaan heeft door mijn proces wel betekenis gekregen. Ze heeft mijn kijk op mezelf en het leven veranderd. Doordat ik daarnaar ben gaan handelen, is het niet voor niets is geweest. Ik kan haar nu liefdevol herinneren, samen met mijn twee dochters, waardoor ze deel uitmaakt van ons gezin.


 

 
 

De TrainGain methode

In verlies- en rouwtherapie kunnen we ook gebruikmaken van de werkvorm TrainGain. Dit is een methode, ontwikkelt door Psychologie Instituut Psychodidact, om te werken aan rouw zonder veel woorden te gebruiken. Als het lastig is om de woorden te vinden, tot je gevoel te komen of als je niet goed in beeld hebt hoe je op dit punt bent gekomen, kan het verhelderend zijn om je verhaal in een metafore wereld uit te beelden. Zo kun je antwoorden, strategieën en krachten vinden om te dealen met je verlies.

WIL JE WETEN OF HET IETS VOOR JOU IS?

Boek je gratis kennismaking.

Een emotionele wond geneest niet door de tijd, maar door de zorg die men eraan besteedt.

- Manu Keirse