parallax background

Tools.

Voor meer grip en balans

Tools helpen om het proces te versnellen

Het zijn methoden en technieken om (be)grip en balans te vergroten. Op een praktische manier passen we de tools toe op jouw situatie. Dat vergroot inzicht en helpt om een verschuiving teweeg te brengen in denken, voelen en doen.

Een overzicht.

Door elementen van de verschillende tools met elkaar te combineren, krijg je een krachtige combinatie die volledig op jouw specifieke situatie en vraag is afgestemd. We bekijken samen wat bij je past en wat je gaat helpen om verder te komen. Je hoeft dus niet te kiezen uit deze tools, maar als sommigen ervan je meer aanspreken dan anderen kunnen we daar wel rekening mee houden.

De tools.

DIT ZIJN TOOLS WAARMEE IK WERK

Het denken centraal om gevoel en gedrag te veranderen


De Rationele Emotieve Therapie (RET) valt onder de tweede generatie cognitieve  gedragstherapie en is gericht op vergroten van inzicht en aanzetten tot verandering. De RET gaat ervan uit dat een gedachte een gevoel teweegbrengt en dat daaruit gedrag voortkomt. Door de gedachte te veranderen, verander je ook gevoel en gedrag.

De RET biedt een stap voor stap methode om beter te begrijpen hoe je gedachten werken en welke invloed ze hebben op jou en je interacties met anderen. Dat inzicht gebruik je om meer helpende gedachten in te zetten.

Transacties en interacties met anderen


De Transactionele Analyse (TA) is een theorie over persoonlijkheid en interactie (communicatie) en een methode om tot verandering te komen. Het vergroot het inzicht in jezelf en je interacties met anderen.

Hiermee kun je beter gaan begrijpen hoe de dingen voor jou zijn ontstaat en wat er precies gebeurt in je interactie met je omgeving. Dit biedt de keuze om anders te handelen.

Acceptatie als je niet kunt veranderen


Acceptance and Commitment Therapy (ACT) behoort tot de derde, meest recente, generatie cognitieve gedragstherapie. Het is een effectieve methode die helpt om te accepteren wat je niet kunt veranderen. 

ACT gaat ervan uit dat er altijd wel vervelende gedachten, gevoelens en ervaringen zullen zijn in het leven. Wanneer veranderen geen optie is, kun je er wel mee leren leven.

Met hoofd én lijf werken 


Een gebeurtenis kan sporen nalaten, zelfs een ogenschijnlijk onbelangrijke. Ons hoofd gaat verder, maar onbewust blijft het opgeslagen in ons brein als een herinnering, die nog lang erna automatische stressreacties kan oproepen, met bijbehorende nare gedachten en gevoelens. Emotional Freedom Techniques neutraliseert de (fight-flight-freeze) stressreacties van deze oude patronen. 

EFT verlaagt direct de stresshormonen en geeft ruimte aan verwerking. Het is een interventiemethode die je op jezelf leert toepassen. Dat vergroot grip. 

Met visualisatie overtuigingen veranderen 


Met Matrix Reïmprinting (MR) werk je door middel van EFT technieken aan dieperliggende overtuigingen. Dat doen we met visualisatie. Het brein kent namelijk geen verschil tussen visualisatie en werkelijkheid, waardoor je deze techniek effectief kunt inzetten om de beleving van een gebeurtenis anders te ervaren.

In MR zet je de beleving van een eerdere gebeurtenis in een ander daglicht. De herinnering verandert niet, maar wel de vervelende gevoelens erbij. Een krachtige tool om de negatieve overtuiging die destijds is gevormd, om te zetten naar een positieve overtuiging.

Weten wat je wilt en doelen behalen


Coaching helpt om tot een bepaald gesteld doel te komen, iets dat je graag wilt bereiken. Veelal wordt coaching voorafgegaan door enkele therapiegesprekken om eerst helder te krijgen welke doelen aansluiten bij jou wat voor jou belangrijk is.

Coaching kent veel verschillende werkvormen. Het is een actieve, praktische manier van (samen)werken richting het door jou gestelde doel. Dat kan zelfs tot en met een concreet actieplan.

Over verlies praten zonder veel woorden. 


De methode TrainGain is ontwikkelt door psychologie instituut Psychodidact om te werken aan verliessituaties. Als het lastig is om de woorden te vinden, tot je gevoel te komen of als je niet goed in beeld hebt hoe je op dit punt bent gekomen, kan het verhelderend zijn om je verhaal in een metafore wereld uit te beelden. Aan de hand van vragen begeleid ik je door dit proces. 

Met TrainGain kun je antwoorden, strategieën en krachten (her)vinden die je helpen om te gaan met verliessituaties.

WIL JE WETEN OF HET IETS VOOR JOU IS?

Boek je eerste kennismaking.

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

- Albert Einstein